2019. nov 22.

Kedvenc helyeink a Talentum Református Iskolában

írta: Peregrin_Ábrahám fiai
Kedvenc helyeink a Talentum Református Iskolában

Forgatókönyv egy dokumentumfilmhez

Az utolsó feladat, amit a Galaktikus Tanácstól kaptunk, hogy készítsünk egy forgatókönyvet iskolánk legérdekesebb részeiről. Úgy gondoltuk, hogy a kisfilmben azt a két dolgot mutatjuk meg, amire büszkék vagyunk: az iskola kisharangját és osztályunk természettudományos gyűjteményét.filmszalag.png

Kedvenc helyeink a Talentum Református Iskolában

Külső – Az Iskolát körbejárja egy drón

img_20191022_095859.jpgNarrátor: A Talentum Református Általános Iskola egy családias kis iskola. Évfolyamonként egy osztállyal működik, 10 tanteremben és egy tornateremben folyik az oktatás.

Kisfilmünkben iskolánk két legérdekesebb helyét mutatjuk be.

 

 

 

Belső – Az Iskola aulája, a kamera fokozatosan közelít a harangra

Narrátor: Az épület aulájába lépve egy kis harang fogadja az érkezőket.

img_20191022_100639.jpgA 2010-ben felavatott iskolai harangnak kalandos története van. Több mint harminc éve a harangot adományozó Szabó Sándor presbiter szomszédjai néhány éves afrikai kiküldetés után hazaköltözve egy csorba, sérült harangot is hoztak magukkal. A harang egy lövéstől megsérült, de még így is a mezőgazdasági földek szélén használták a munkaidő kezdésének és végének jelzésére azon a messzi tájon. A harang sérülése szükségessé tette annak javítását, de a harangöntők ezt nem vállalták. A székelyudvarhelyi Lázár Imre harangöntő mester a sérült harang beszámításával készítette ezt a 10 kg-os harangot és a hozzá tartozó lengőszerkezetet.

Az iskola harangja hívogatja az iskola diákjait a reggeli áhítat kezdésére és búcsúztatja az elköszönő diákokat a ballagás napján. Az iskola harangját ezen az alkalmon egy olyan hetedikes diák húzza meg, aki ezt a feladatot tanulmányi előmenetelével és magatartásával kiérdemli.

img_20191121_141343.jpg

 

Egy diák meghúzza a harangot.

 

 

 

 

 

 

Belső – II. emelet 7. osztály tanterme

Narrátor: A tetőtérben található a 7. osztály tanterme. Osztályfőnökünknek, Stampelné Géringer Márta néninek és néhány diáktársunknak köszönhetően nagyon szép természettudományos gyűjteményt rejtő két vitrint csodálhatunk itt meg.

Kamera fokozatosan közelít a gyűjteményre

img_20191106_065757.jpgAz ásványgyűjeményben a Bükk és a Mátra ásványain kívül az olaszországi Pozzuoli település közelében lévő Solfatara vulkánból származó ásványokban is gyönyörködhetünk.

Az ásványok mellett jól megférnek a tengeri kagylók és egy szép rovargyűjtemény is. Ennek legszebb darabja „Géza” az óriás pillangó.

 

Szólj hozzá