2019. nov 02.

Városnéző séta a templomok városában

írta: Peregrin_Ábrahám fiai
Városnéző séta a templomok városában

Székesfehérvár hazánk egyik legjelentősebb történelmi múltjával bíró városa, amely egykor királyi székhely és a kora középkorig Magyarország fővárosa volt. Középkori Alba Regia települést Géza fejedelem alapította, majd István királyunknak köszönhetően Fehérvár királyság központi városává lett.

Székesfehérváron a legnagyobb vallás a városban a kereszténység, amelynek legelterjedtebb formája a katolicizmus (35,3%), de jelentős protestáns (9,6%) közösség is él a településen.

A középkorban Fehérváron mintegy 30 vallási jellegű épülete volt a katolikus egyháznak. Innen ered a város egyik ragadványneve is: „a templomok városa”.  A város gazdagságát hirdetve több templomnak nem csak egy tornya volt.

Egy rövid városnéző sétára hívunk minden érdeklődőt az egyik leggazdagabb múltú magyar városba.

szekesfehervar_varosnezo_terkep_vegleges.png

  1. Széchenyi utcai református templom, Kálvin János szobor

A Széchenyi utcai református templom Székesfehérvár legrégibb protestáns temploma.

A telket, melyen a templom megépült, 1827-ben vásárolta meg az egyházközség. A templom, amelyet 1837-ben szenteltek fel az 1843-as tűzvész során leégett.

A templom újjáépítésével egyidőben 1844-ben készült el a mai napig használt szószék, korona és a Mózes-szék is. 1855-ben adták át a Jámbor György által faragott vörösmárvány úrasztalát. 

A templomtoronyot 1908-ban magasították meg. A toronyban jelenleg 2 harang lakik. A karzat 1932-ben készült el.

A gyülekezet II. világháborúban megrongálódott orgonáját 1959-ben a budapesti Győry cég 12 regiszteres változatban építette újra.

varosnezes_reformatus_templom.jpg

2009 évet Kálvin-évvé nyilvánította a Református Egyház, mivel 500 éve, 1509. június 10-én született Kálvin János. A Református Napok keretében, 2009. október 18-án új teret neveztek el Kálvin Jánosról, és ezzel egyidejűleg felavatták Kálvin János domborművét a Református Lelkészi Hivatal tér felőli falán.

varosnezes_kalvin_szobor.jpg

  1. Evangélikus templom

A székesfehérvári evangélikus templom (vörös templom) 1930-32 között épült. A II. világháborúban a templom súlyos károkat szenvedett. Elvesztette két fiatornyát, a torony egyik sarka ledőlt, a mennyezete benyomódott, az oltár mögötti falrészeken rések keletkeztek. 1947-ben készült el az első orgonája.

A templom tornyában egy harang található. A Luther Márton-harangot 1939-ben öntötték Sopronban a reformátor emlékére.

2002-ben kicserélték a toronysisakot. 2006-ban új orgonát kapott a templom, 2012-ben pedig a belsejét és az előtte található teret újították föl.

varosnezes_evangelikus_templom.jpg

  1. Koronázó Bazilika Romkertje - Nemzeti Emlékhely 

István király bazilikájának első említése 1031-ből származik. A templom 1543-ig a magyar királyok koronázó temploma volt, 38 magyar királyt koronáztak itt. Később 14 magyar király talált itt örök nyughelyet.

Itt tartották az országgyűléseket, itt volt a királyi trón, itt őrizték az ország kincstárát, a koronázási jelvényeket. 1601-ben felrobbant, majd köveit elhordták az új építkezéshez.

Az 1862-ben elkezdett ásatások a mai napig tartanak. A terület kialakítására, feltárására és bemutatására 1938-ban, Szent István halálának 900 éves évfordulója alkalmából került sor. A mauzóleumban található Szent István földi maradványait tartalmazó szarkofág.

varosnezes_romkert.jpg

  1. Szent István székesegyház  

A Székesegyház a középkori gótikus Szent Péter és Szent Pál-bazilika alapjain épült fel 1758-1768 között. Az építkezéshez jelentős támogatást nyújtott az Mária Terézia is.

A Szent István király tiszteletére szentelt templom tornyait 1805-1815 között magasították meg, az épület középkori eredetét a gótikus ablakok bizonyítják.

Az altemplomban látható III. Béla és felesége szarkofágja. A főhomlokzaton a párkány fölött Szent István, Szent László és Szent Imre szobra áll. 

A templom belsejét Johann Cymbal Szent István életével kapcsolatos freskói díszítik. A főoltárkép Vincenz Fischer alkotása.

varosnezes_szekesegyhaz.jpg

Szólj hozzá